СЕРТИФІКАЦІЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

  • В. М. Новіков Інститут підвищення кваліфікації фахівців в галузі технічного регулювання та споживчої політики Одеської державної академії технічного регулювання та якості
  • І. М. Романенко ДП «Миколаївський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
  • С. В. Фоміна Одеська державна академія технічного регулювання та якості
Ключові слова: нормативні документи, система управління безпечністю харчових продуктів, сертифікація, НАССР

Анотація

У статті розглядається проблематика сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів в Україні, адаптування національної СУБХП до європейської шляхом розробки єдиної концепції та порядку проведення процедури сертифікації СУБХП, що надасть можливість наблизитися до системи взаємного визнання результатів оцінки відповідності.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

| Переглядів анотації: 176 | Завантажень PDF: 84 |

Посилання

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" реєстраційний № 1602-18, дата реєстрації 22.07.2014 // Офіційний веб-портал Верховної ради України. – Режим доступу: htpp://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/771/97%DO%B2%D1%80/

Наказ МінАПК «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» від 01.10.2012 №590, зареєстрований в Міністерстві юстиції України за №1704/22016 від 09.10.2012// Офіційний сайт НАУ – Online. – Режим доступу: htpp://zakon.nau.ua/1202/3340/1/ .

Остаточна редакція Стандарту Мінагро-політики України «Система управління безпечністю харчових продуктів. Настанови щодо розроблення, впровадження та застосування». Впровадження даних документів» (остаточна редакція)// Офіційний сайт Державної установи «Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих ресурсів».

Кісєль С. Порівняння національної законодавчої бази України та Європейського Союзу щодо безпечності харчової продукції / С. Кісєль // Науково-технічний журнал «ССЯ». – 2012. – 4(77). – С. 57-60.

Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT): ДСТУ ISO 22000:2007. – Чинний від 01.08.2007. – К.: Держстандарт України, 2007 – 31 с. – (Національний стандарт України).

Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до органів, що здійснюють аудит та сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів (ISO/TS 22003:2007, IDT): ДСТУ–П ISO/TS 22003:2009. – Чинний від 01.01.2010.-К.: Держстандарт України, 2010. – 14 с. – (Пробний стандарт).

Основи управління безпечністю харчових продуктів. Навчальний посібник / Ю. Ф. Мельник, В. М. Новіков, Л. С. Школьник. – Київ: Союз споживачів України, 2007. – 297 с.

Системи управління безпечністю харчових продуктів. Настанова щодо застосування ISO 22000:2005 (ISO/TS 22004:2005, IDT): ДСТУ-Н ISO/TS 22004:2009. – Чинний від 01.01.2010. – К.: Держстандарт України, 2010. – 13 с. – (Настанова).

Простежуваність у кормових та харчових ланцюгах. Загальні принципи та основні вимоги щодо розроблення та запровадження системи (ISO 22005:2007, IDT): ДСТУ ISO 22005:2009. – Чинний від 01.01.2010. – К.: Держстандарт України, 2010. – 6 с. – (Національний стандарт України).

Оцінювання відповідності. Вимоги до органів, які провадять аудит і сертифікацію систем управління (ISO/IEC 17021:2006, IDT): ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2008. – Чинний від 01.09.2008. – К.: Держстандарт України, 2008. – 30 с. – (Національний стандарт України).

Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги: ДСТУ 4161 – 2003. – Чинний від 01.07.2003. – К.: Держстандарт України, 2003. – 13 с. – (Національний стандарт України).

Порядок сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 25.08.2004 № 185. – 23 с.

Настанови щодо здійснення аудитів систем управління (ISO 19011:2011, IDT): ДСТУ ISO 19011:2012. – Чинний від 01.07.2013. – К.: Держстандарт України, 2013. – 34 с. – (Національний стандарт України).

Оцінювання відповідності. Словник термінів та загальні принципи (ISO/IEC 17000:2003, IDT): ДСТУ ISO/IEC 17000:2007. – Чинний від 01.04.2008. – К.:Держстандарт України, 2007. – 26 с. – (Національний стандарт України).

Опубліковано
2014-12-10
Як цитувати
[1]
В. М. Новіков, І. М. Романенко, і С. В. Фоміна, «СЕРТИФІКАЦІЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ », Збірник наукових праць Одеської державної академії технічного регулювання та якості, вип. 2 (5), с. 41-44, Груд 2014.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають