СЕРТИФІКАЦІЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
Анотація
У статті розглядається проблематика сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів в Україні, адаптування національної СУБХП до європейської шляхом розробки єдиної концепції та порядку проведення процедури сертифікації СУБХП, що надасть можливість наблизитися до системи взаємного визнання результатів оцінки відповідності.
Завантаження
| Переглядів анотації: 176 | Завантажень PDF: 84 |
Посилання
Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" реєстраційний № 1602-18, дата реєстрації 22.07.2014 // Офіційний веб-портал Верховної ради України. – Режим доступу: htpp://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/771/97%DO%B2%D1%80/
Наказ МінАПК «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» від 01.10.2012 №590, зареєстрований в Міністерстві юстиції України за №1704/22016 від 09.10.2012// Офіційний сайт НАУ – Online. – Режим доступу: htpp://zakon.nau.ua/1202/3340/1/ .
Остаточна редакція Стандарту Мінагро-політики України «Система управління безпечністю харчових продуктів. Настанови щодо розроблення, впровадження та застосування». Впровадження даних документів» (остаточна редакція)// Офіційний сайт Державної установи «Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих ресурсів».
Кісєль С. Порівняння національної законодавчої бази України та Європейського Союзу щодо безпечності харчової продукції / С. Кісєль // Науково-технічний журнал «ССЯ». – 2012. – 4(77). – С. 57-60.
Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT): ДСТУ ISO 22000:2007. – Чинний від 01.08.2007. – К.: Держстандарт України, 2007 – 31 с. – (Національний стандарт України).
Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до органів, що здійснюють аудит та сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів (ISO/TS 22003:2007, IDT): ДСТУ–П ISO/TS 22003:2009. – Чинний від 01.01.2010.-К.: Держстандарт України, 2010. – 14 с. – (Пробний стандарт).
Основи управління безпечністю харчових продуктів. Навчальний посібник / Ю. Ф. Мельник, В. М. Новіков, Л. С. Школьник. – Київ: Союз споживачів України, 2007. – 297 с.
Системи управління безпечністю харчових продуктів. Настанова щодо застосування ISO 22000:2005 (ISO/TS 22004:2005, IDT): ДСТУ-Н ISO/TS 22004:2009. – Чинний від 01.01.2010. – К.: Держстандарт України, 2010. – 13 с. – (Настанова).
Простежуваність у кормових та харчових ланцюгах. Загальні принципи та основні вимоги щодо розроблення та запровадження системи (ISO 22005:2007, IDT): ДСТУ ISO 22005:2009. – Чинний від 01.01.2010. – К.: Держстандарт України, 2010. – 6 с. – (Національний стандарт України).
Оцінювання відповідності. Вимоги до органів, які провадять аудит і сертифікацію систем управління (ISO/IEC 17021:2006, IDT): ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2008. – Чинний від 01.09.2008. – К.: Держстандарт України, 2008. – 30 с. – (Національний стандарт України).
Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги: ДСТУ 4161 – 2003. – Чинний від 01.07.2003. – К.: Держстандарт України, 2003. – 13 с. – (Національний стандарт України).
Порядок сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 25.08.2004 № 185. – 23 с.
Настанови щодо здійснення аудитів систем управління (ISO 19011:2011, IDT): ДСТУ ISO 19011:2012. – Чинний від 01.07.2013. – К.: Держстандарт України, 2013. – 34 с. – (Національний стандарт України).
Оцінювання відповідності. Словник термінів та загальні принципи (ISO/IEC 17000:2003, IDT): ДСТУ ISO/IEC 17000:2007. – Чинний від 01.04.2008. – К.:Держстандарт України, 2007. – 26 с. – (Національний стандарт України).