ЦИФРОВІЗАЦІЯ ТА ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ
Анотація
У зв’язку з євроінтеграційними процесами та вступом України до Світової організації торгівлі, в останні роки особливої актуальності набуло питання продовольчої безпеки держави, створення науково обґрунтованої концепції національної продовольчої безпеки, особливо зважаючи на великі потенційні можливості нашої країни саме в аграрному секторі економіки.Розкрита сутність поняття «продовольча безпека». Показано, що забезпечення високої якості та безпечності продукції є невід’ємною складовою будь-якої програми стосовно забезпечення продовольством.
Наукові і технічні аспекти, пов’язані з безпечністю продовольства в умовах глобалізації товарних ринків та лібералізації торгівлі стають дедалі важливішими та складнішими. Кожна держава запроваджує власні заходи та процедури захисту внутрішнього ринку від неякісної та небезпечної продукції, що створює перешкоди для вільного пересування продовольства торгівельними каналами.
У цьому контексті гостро постають питання гармонізації національного законодавства, нормативно-правової бази та вимог нормативних документів (стандартів, норм і правил); розробки та впровадження на національному рівні міжнародних стандартів якості і безпеки, управління якістю; удосконалення на державному рівні організаційної структури системи контролю безпечності продовольства, сировини, інгредієнтів, кормів, добавок і матеріалів, які контактують з продуктами харчування, в тому числі питної води.
Метою статті є обґрунтування напрямків вдосконалення вітчизняної нормативної бази у визначеній галузі та надання відповідних методичних рекомендацій.
У статті зроблено висновок, що забезпечення і контроль якості та безпечності сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, які поступають на внутрішній ринок вітчизняними та іноземними виробниками, експортної продукції і питання захисту прав споживачів, шляхом використання цифровізації та вдосконалення автоматизації, має стати головним пріоритетом національної продовольчої безпеки.
Завантаження
| Переглядів анотації: 58 | Завантажень PDF: 14 |
Посилання
Antoshchenkova, V., & Semperovych, I. (2024). Fundamentals of global food securi-ty. Economy and Society, (59). [In Ukraine]. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-26.
Tolkachenko O. (2022). The food securi-ty right of citizens. LAW HERALD, 4, 74-80. [In Ukraine]. https://doi.org/10.32782/yuv.v4.2022.9.
Pavlovska I. G. (2022). Developing the Approaches to Interpretation of the Concept of «Food Security». The problems of economy, 3(53), 52-61. [In Ukraine].
Varaksina O. V. Food security: the es-sence, criteria and assessment of the level of se-curity / Management of the 21st century: globali-zation challenges: [monograph] / in edition I.A. Markina. Poltava: Publisher house «Simon». 2017. 728 p. [In Ukraine].
Kurlyak M. D. Formation of the countrys national food security system: monograph. Lviv: Rastr-7, 2018. 232 p. [In Ukraine].
Mostova A. D. Strategic provision of the countrys food security. Kharkiv: Tochka, 2019. 311 p. [In Ukraine].
Nykonenko, O. (2022). Theoretical bases of formation of food security of the country. Ekonomika ta derzhava, 5, 121–125. [In Ukraine].
Sychevsky M. P. Food industry as the ba-sis of food security and development of the state. Kyiv: Agrar. science, 2019. 388 p. [In Ukraine].
Shkolnick L. S. Basics of the concept of national food security of Ukraine (in the context of Ukraines accession to the World Trade Organ-ization and the European Union). Odesa: "Stand-ard" Publishing House, 2005. 88 p. [In Ukraine].
Korsak, R., Hushtan, T., Malets, V. (2023). History and stages of creation and devel-opment of the food security system of HACCP. Humanities science current issues: Inter universi-ty collection of Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University Young Scientists Re-search Papers / [editors-compilers M. Pantyuk, A. Dushnyi, V. Ilnytskyi, I. Zymomrya]. Drohobych : Publishing House “Helvetica”, 65 (2), 24-29.
Codex Alimentarius general principles of food hygiene. CXC 1–1969. WHO and FAO, 2022. 38 р.
Digital solutions of the State Production and Consumer Service were presented at the Food Safety Forum. Retrieved from: https://dpss.gov.ua/news/ tsyfrovi-rishennia-derzhprodspoz-hyvsluzhby-prezentovani-na-forumi-z-prodovolchoi-bezpeky [in Ukrainian] (2024, april, 19).
Mikulyak K. A. Digital technologies in the agricultural sector. Innovative and investment development of the agricultural sector is the key to the countrys food security: reports of the par-ticipants of the international scientific and practi-cal conference of the International Forum, May 26, 2022, Mykolaiv: MNAU, 2022. p. 18-19.
Progress in digital technologies for food safety. Retrieved from: https://uk.pizza-auto.com/ news/advances-indi-gital-technologies-for-food-safety [укр]. (2024, 19.04).