ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ ВИЯВЛЕННЯ ФАЛЬСИФІКАТІВ У МОЛОЧНИХ ПРОДУКТАХ

Ключові слова: продукти молочні, фальсифікація, ідентифікація, натуральність, склад, безпечність, меламін, методи аналізу, хроматографія.

Анотація

Наведені основні види та способи фальсифікації молочної продукції. Проведено аналіз видів і особливостей впливу фальсифікатів на здоров’я людини, основних джерел їх токсикологічної небезпеки, стану законодавчих та нормативних документів щодо технічних умов і вимог до якості молочних продуктів в Україні та в інших країнах, існуючих лабораторних методів встановлення їх якості та безпеки. Розглядається необхідність введення в існуючу нормативну документацію у вигляді технічних умов вимог щодо видів аналізів в Україні. Розглянуті особливості та переваги хроматографічних методів аналізу молочних продуктів та можливість застосування більш простих і доступних засобів встановлення натуральності молочної продукції. Пропонується введення вимог з проведення аналізів щодо вмісту меламіну, як високотоксичного сурогату білку, нових методів аналізу для виявлення фальсифікатів-замінників молочного жиру на рослинні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

| Переглядів анотації: 110 | Завантажень PDF: 87 |

Посилання

Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv : Zakon Ukrainy vid 23.12.1997 r. # 771/97-VR. Data onovlennia: 13.11.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text. (data zvernennia: 25.11.2021).

Pro moloko ta molochni produkty : Zakon Ukrainy vid 24.06.2004, # 1870-IV. Data onovlennia: 16.10.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1870-15#Text. (data zvernennia: 25.11.2021).

Simonenko S. V., Simonenko E. S., Antipova T. A., Felik S. V. Metody identifikacii moloka i molochnoj produkcii. Pishhevaja promyshlennost'. 2019. № 4. S. 92-94. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/metody-identifikatsii-moloka-i-molochnoy-produktsii.

Havrys O. M., Kratchenko A. S. Analiz metodiv vyiavlennia falsyfikatsii produktiv kharchuvannia: teoretychnyi aspekt tovaroznavstva. Zbirnyk naukovykh prats NTU «Kharkivskyi politekhnichnyi instytut». Kharkiv, 2012. # 11. S. 8-14. URL: http://library.kpi.kharkov.ua/files/Vestniki/2012_11.pdf.

Petrova T. I. Fal'sifikaciya molochnoj produkcii. Data: 18.02.2014. URL: http://12sanepid.ru/press/publications/2060.html?sphrase_id=9037.

Identifikaciya i fal'sifikaciya moloka i molochnoj produkcii. URL: https://znaytovar.ru/new779.html.

Ljudmila Reznichenko, Elena Nikolenko, Sergej Noskov, Roman Shherbinin. Razrabotka gistologicheskih metodov vyjavlenija fal'sifikacii tvoroga. Mezhdunarodnaja nauchno-prakticheskaja konferencija «Sel'skoe hozjajstvo i prodovol'stvennaja bezopasnost': tehnologii, innovacii, rynki, chelovecheskie resursy» (FIES 2020). Tom 27, S. 98-102, 2020 g. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20202700098.

Postanovlenie Glavnogo gosudarstvennogo sanitarnogo vracha Rossijskoj Federacii ot 9 iyulya 2013 g. № 33 «O nadzore za proizvodstvom i oborotom moloka i molochnoj produkcii». Zaregistirovano v Minyuste Rossii 10.09.2013 g. № 29921.

Rebecca Friedman. The Cry Over Fake Milk. URL: https://blog.petrieflom.law.harvard.edu/2018/09/07/the-cry-over-fake-milk/ (date of application: 25.11.2021).

Ob utverzhdenii Texnicheskogo reglamenta «Trebovaniya k bezopasnosti moloka i molochnoj produkcii»: Postanovlenie Pravitel'-stva Respubliki Kazaxstan ot 11.03.2008. № 230. URL: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=30168019.

Kulikovskaya T. S., Guseva T. B., Karan'yan O. M., Markevich T. E. Obespechenie bezopasnosti i kachestva masla slivochnogo i molochnyx konservov (Rossijskaya Federaciya). Federal'noe agentstvo po gosudarstvennym rezervam. URL: https://rosrezerv.gov.ru/Konsultativnij_sovet/Obmen_opitom/Obespechenie_bezopasnosti_i_kachestva_ma.

Evhenyy Kuz'menko. «Molochka» bez moloka: pomozhet ly zapret na pal'movoe maslo v bor'be s fal'syfikatom. URL: https://eba.com.ua/molochka-bez-moloka-pomozhet-ly-zapret-na-palmovoe-maslo-v-borbe-s-falsyfykatom/.

Pal'movoe maslo: ukrainskie tradicii fal'-sifikacii produktov. URL: https://censor.net/ru/resonance/198170/palmovoe_maslo_ukrainskie_traditsii_falsifikatsii_produktov.

Molochnye produkty greshat fal'-sifikatom https://biz.liga.net/all/prodovolstvie/article/molochnye-produkty-greshat-falsifikatom.

Pro informatsiyu dlya spozhyvachiv shchodo kharchovykh produktiv: Zakon Ukrayiny vid 06.12.2018 r. # 2639-VIII. Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny. 2019. # 7. St. 41. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text.

Molchanova K. V., Fomina E. N., Nosenko A. L. Melamin v molochnyx i pishhevyx produktax: dinamika i sovremennye podxody k resheniyu problemy. Problemy kharchuvannia. 2009. Vyp. 1-2. S. 14-21. URL: http://medved.kiev.ua/web_journals/arhiv/nutrition/2009/1-2_09/str14.pdf.

Melaminovyj skandal dobralsja iz Kitaja do Evropy. URL: https://www.dw.com/ru/%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D1%8F-%D0%B8%D0%B7-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%8F-%D0%B4%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%8B/a-3682952.

Metodicheskie ukazaniya MUK 4.1.2420-08. 4.1. Metody kontrolya. Ximicheskie faktory. «Opredelenie melamina v moloke i molochnyx produktax». 2008. URL: https://meganorm.ru/Data2/1/4293834/4293834260.htm.

Dobson R. L., Motlagh S., Quijano M., et al. Identification and characterization of toxicity of contaminants in pet food leading to an outbreak of renal toxicity in cats and dogs. Toxicological Sciences. Volume 106, Issue 1, November 2008, pp. 251-262. URL: https://academic.oup.com/toxsci/article/106/1/251/1708342, DOI: https://doi.org/10.1093/toxsci/kfn160.

https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.617.1556&rep=rep1&type=pdf.

Wong S. N., Chiu M. C. The scare of melamine tainted milk products [Editorial]. Hong Kong Journal of Paediatrics. (New Series). 2008. Vol. 13, pp. 230-234. URL: https://www.hkjpaed.org/pdf/2008;13;230-234.pdf.

Molchanova K. V., Fomina E. O., Nosenko A. L. Melamin v molochnix i pishhevyx produktax: dinamika i sovremennye podxody k resheniyu problemy. Problemy kharchuvannia. Kyiv, 2009. # 1-2. URL: http://medved.kiev.ua/web_journals/arhiv/nutrition/2009/1-2_09/str14.pdf.

Lepilkina O. V., Tetereva L. I. Metody ustanovleniya fal'sifikacii zhirovoj fazy produktov. Syrodelie i maslodelie. 2011. № 5. URL: https://test.org.ua/usefulinfo/food/info/127.

Lepilkina O. V., Tetereva L. I. Metody kontrolya soderzhaniya zhira v molokosoderzhashhix produktax. URL: https://produkt.by/story/metody-kontrolya-soderzhaniya-zhira-v-molokosoderzhashchih-produktah.

Lepilkina O. V., Tetereva L. I. Metody ustanovleniya fal'sifikacii zhirovoj fazy produktov. Syrodelie i maslodelie. 2011. № 5. URL: https://test.org.ua/usefulinfo/food/info/127.

Chmilenko F. A., Minaeva N. P., Sandomirskij A. V., Sidorova L. P. Ustanovlenie fal'sifikacii molochnoj produkcii metodami gazovoj xromatografii. Metody i ob"ekty ximicheskogo analiza. 2009. № 1. S. 60-66. URL: http://www.moca.net.ua/09/pdf/04012009-060.pdf.

Naftaliev S. I., Mel'nikova E. I., Selivanova A. A. Gazohromatograficheskoe opredelenie zhirnokislotnogo sostava zamenitelej molochnogo zhira i drugih specializirovannyh zhirov. Sorbcionnye i hromatograficheskie processy. 2009. T. 9. Vyp. 4. S. 574-581.

Metodika vypolnenija izmerenij massovoj doli nemolochnyh zhirov v masle s kombinirovannoj zhirovoj fazoj: Svidetel'stvo o metrologicheskoj attestacii № 081/12-0086-03 ot 05.05.2003. K.: UkrCSM.

Опубліковано
2021-12-24
Як цитувати
[1]
М. І. Сичов і К. Ф. Боряк, «ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ ВИЯВЛЕННЯ ФАЛЬСИФІКАТІВ У МОЛОЧНИХ ПРОДУКТАХ», Збірник наукових праць Одеської державної академії технічного регулювання та якості, вип. 2(19), с. 6-15, Груд 2021.